Gang naar Prentenkabinet

JOËLLE DESMARETS – ‘CLIQUETIS – KLIK KLAK’

De gekozen plaats is de gang naar het Prentenkabinet op de benedenverdieping. Uitgangspunt is mijn werk met gecorrodeerd zink. Het project speelt met het woord ‘gang’, gaan… overgaan naar een ander tijdperk o.a. wat in feite de rol is van een museum.

Concreet zie ik, gespannen onder de balken van het plafond, afdrukken op +/- lichtdoorlatend papier, van gecorrodeerde zinken platen (diepdruk). De metalen platen zelf bevinden zich op de grond van de gang, wat een herinnering is aan de ‘akoestische’ kenmerken van de plaats: op het einde van die gang maakt het losgekomen parket mooie geluidjes.

Het geheel refereert naar de realiteit van het drukken: het gebeurt meestal horizontaal, de afdruk of het te drukken papier bevindt zich boven de te drukken plaat. Tussen die twee is er een ruimte – hier de gang zelf – die toelaat dat er een verrassing ontstaat.

Strikt genomen wat de rol van het boek betreft, heeft dat ook zin: het licht (in die balken van het plafond) valt door het papier, in beide betekenissen van het woord ‘door’.

OPSTELLING IN GANG TUSSEN PRENTENKABINET & PLANTIN-MORETUS MUSEUM